Warsztaty serowarskie i pieczenie chleba

gospodarstwo agroturystyczne warmia i mazury
Znacie Państwo smak serów zagrodowych? Nie da się ich porównać z serami z supermarketu. Nie zawsze jednak łatwo kupić prawdziwie dobry ser. Podczas zajęć warsztatowych nauczycie się, jak w domu zrobić prawdziwy ser podpuszczkowy. Każdy z Państwa zrobi domową mozarellę – idealną do pizzy i kanapek, poranny ser warmiński z ziołami – taki jak te, które każda dobra gospodyni dawniej robiła z rana na śniadanie, oraz ser typu gouda dojrzewająca i ser welski.

Drugiego dnia warsztatów zrobimy prawdziwe masło, serwatkę, domowy jogurt i kefir.

Kolejnego dnia pobytu zapraszamy Państwa na warsztaty chlebowe, na których nauczycie się wypiekania chleba na zakwasie. W smaku kromki własnoręcznie wypieczonego chleba, posmarowanej domowym masłem jest prawdziwa magia. Podczas warsztatów wytworzone produkty będą atrakcją plenerowych pikników w urokliwych zakątkach siedliska, pyszną kolację sporządzoną z lokalnych produktów przy ognisku, śniadanie na kocyku na kwitnącej dzikiej łące a w tle koncert dzikich ptaków.

Ze względów organizacyjnych chęć udziału oraz określenie zakresu prosimy zgłaszać wcześniej. Minimalna liczba osób w grupie warsztatowej – 8 osób dorosłych, 4 dzieci opiekunami.